I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, April 7, 2011

Kenapa Perempuan Menangis

Assalamualaikum...
Perempuan sinonim dengan tangisan kan? Kadang2 lelaki pelik tengok perempuan cepat sangat menangis, tak kurang juga yang meluat tengok... Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul ni, buat peribadi wanita lebih lembut,bertimbang rasa dan menghargai orang di sekelilingnya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.(kadang2 tak boleh kawal, jadi jangan salahkan perempuan bila kami terlalu emosi)

Punca wanita menangis.
  • Mencuci mata  satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata
  • Mengurangkan stress.(bila menangis hati rasa lega)
  • Tanda keinsafan/penyesalan. bila sedar diri buat silap/dosa tak salah utk menangis tanda penyesalan kan
  • Sebagai ugutan emosi. Tangisan Mereka Punya Erti
Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?" 
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
 "Aku tidak mengerti", kata anak itu. Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
 Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" 
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya,"Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?" 

Allah berfirman: 
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan " 
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya " 
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya " 

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya " 

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu" 
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." 

credit to andi for the post :)

No comments:

Post a Comment